Chlebek szpinakowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na słodki chlebek szpinakowy z dodatkiem suszonej żurawiny oraz orzechów nerkowca. Świetnie smakuje z dżemem oraz kubkiem herbaty. Polecam

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szkl rozmrożonego szpinaku
    3 szkl mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    1/2 szkl cukru
    5 łyżek oleju
    1/2 szkl mleka
    2 jajka
    1 szkl suszonej żurawiny
    75 g orzechów nerkowca

Chlebek szpinakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wkładamy rozmrożony szpinak, ekstrakt, olej, mleko i jajka miksujemy razem przez chwilę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier oraz miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy żurawinę i orzechy oraz mieszamy razem. Przekładamy do silikonowej keksówki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Upieczony chlebek studzimy na kratce. Polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy