Chlebek sodowy z płatkami owsianymi

0 (0 ocen)

Pierwszy swój chlebek sodowy upiekłam z dodatkiem płatków owsianych, jest pyszny i zdrowy. Na pewno jeszcze nie raz go upiekę, gdyż jest naprawdę szybki i bardzo łatwy do zrobienia. Nie potrzebuje czasu na wyrastanie więc w pół godziny można go upiec.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej graham + 2 łyżki do obtoczenia
    250 g mąki tortowej
    4 łyżki płatków owsianych pełnoziarnistych
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka sody
    400 g kefiru
    20 g miękkiego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek sodowy z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki przełożyć do większej miski, wymieszać, zagnieść i uformować okrągły bochenek. Chlebek obsypać mąką grahamką i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Naciąć dość głęboko na krzyż i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 35 minut. Po upieczeniu owinąć w ściereczkę i zostawić do zupełnego wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować