Chlebek z kaszą gryczaną i podrobami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Drożdże mieszamy z cukrem dwoma łyżkami mąki i odrobiną wody, odstawiamy do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki wkładamy do miski,zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką odstawiamy aby podwoiło objętość.
2.Podroby gotujemy razem z marchewką i pietruszką, studzimy.
Kaszę gotujemy w 1 szklance osolonej wody, studzimy.
Cebulę szklimy na oleju.
Wszystkie te składniki mielimy w maszynce, dodajemy bułkę tartą jajka (odrobinę rozmąconego zostawiamy do posmarowania chlebka), jogurt lub śmietanę i przyprawy. Wszystko mieszamy na gładką masę.
3.Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy, dzielimy na dwie części, wałkujemy cienko, rozkładamy farsz na obu plackach i zwijamy ciasno.
Wkładamy na blaszki, najlepiej do keksówki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy aby ciasto podrosło.Smarujemy jajkiem, nakłuwamy wierzch widelcem.
Pieczemy w 180*C ok. 40 minut.
Komentarze