Chlebek z kaszą gryczaną i podrobami

0 (0 ocen)

Miałam podroby,z których zwykle robię pierogi, tym razem powstał pyszny chlebek.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl. mąki pszennej
    1/2 szkl. mąki żytniej
    30 g świeżych drożdży
    płaska łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukry
    2 łyżki oleju
    1 szkl. letniej wody
    Farsz:
    500 g podrobów (ugotowanych)
    1/2 szkl. kaszy gryczanej
    marchewka
    pietruszka
    cebula
    1 łyżka oleju
    2 jajka
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki jogurtu lub śmietany
    sól
    pieprz

Chlebek z kaszą gryczaną i podrobami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże mieszamy z cukrem dwoma łyżkami mąki i odrobiną wody, odstawiamy do wyrośnięcia.
    Wszystkie składniki wkładamy do miski,zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką odstawiamy aby podwoiło objętość.
  • 2. Podroby gotujemy razem z marchewką i pietruszką, studzimy.
    Kaszę gotujemy w 1 szklance osolonej wody, studzimy.
    Cebulę szklimy na oleju.
    Wszystkie te składniki mielimy w maszynce, dodajemy bułkę tartą jajka (odrobinę rozmąconego zostawiamy do posmarowania chlebka), jogurt lub śmietanę i przyprawy. Wszystko mieszamy na gładką masę.
  • Zwijanie chlebka 3. Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy, dzielimy na dwie części, wałkujemy cienko, rozkładamy farsz na obu plackach i zwijamy ciasno.
    Wkładamy na blaszki, najlepiej do keksówki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy aby ciasto podrosło.Smarujemy jajkiem, nakłuwamy wierzch widelcem.
    Pieczemy w 180*C ok. 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy