Sprawdzi się jako przekąska podczas podróży czy pieszych wędrówek.
40 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Składniki;
20 dag płatków owsianych
20 dag maki żytniej razowej
10 dag ziaren słonecznika
5 dag ziaren siemienia lnianego
5 dag ziaren sezamu białego
1 i pół łyżeczki soli
ok 450 ml wody
Dodatkowo;
mak do posypania
czarnuszka do posypania
Chlebek skandynawski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki mieszamy w misce i zalewamy woda. Odstawiamy do napęcznienia na około 15 min. Formę 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia, dodatkowo można ją posmarować masłem aby ciasto nie przywarło. Masę wykładamy na grubość około 4-5 mm. Wyrównujemy, posypujemy po wierzchu makiem lub czarnuszką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 50 min. Po około 15 minutach pieczenia, wyjmujemy i nożem przecinamy chlebek na kromeczki i z powrotem wkładamy do piekarnika. Po upieczeniu będzie łatwiej go podzielić na porcje. Z podanych składników wychodzi dwie blachy.
Podczas pieczenia można uchylać piekarnik około 3 razy na około 5 min. Wtedy uwolnimy parę wodną a chlebek będzie bardziej chrupiący. Każdy piekarnik piecze inaczej więc należy sprawdzać co jakiś czas czy chlebek już przypadkiem nie jest za twardy. W takiej sytuacji skracamy czas pieczenia.
Komentarze