Chlebek skandynawski

4.49 (189 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Sprawdzi się jako przekąska podczas podróży czy pieszych wędrówek.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki;
    20 dag płatków owsianych
    20 dag maki żytniej razowej
    10 dag ziaren słonecznika
    5 dag ziaren siemienia lnianego
    5 dag ziaren sezamu białego
    1 i pół łyżeczki soli
    ok 450 ml wody

    Dodatkowo;
    mak do posypania
    czarnuszka do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Zobacz również:

Chleb Przekąski

Chlebek skandynawski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki mieszamy w misce i zalewamy woda.  Odstawiamy do napęcznienia na około 15 min. Formę 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia, dodatkowo można ją posmarować masłem aby ciasto nie przywarło. Masę wykładamy na grubość około 4-5 mm. Wyrównujemy, posypujemy po wierzchu makiem lub czarnuszką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 50 min. Po około 15 minutach pieczenia, wyjmujemy i nożem przecinamy chlebek na kromeczki i z  powrotem wkładamy do piekarnika. Po upieczeniu będzie łatwiej go podzielić na porcje. Z podanych składników wychodzi dwie blachy.
    Podczas pieczenia można uchylać piekarnik około 3 razy na około 5 min. Wtedy uwolnimy parę wodną a chlebek będzie bardziej chrupiący. Każdy piekarnik piecze inaczej więc należy sprawdzać co jakiś czas czy chlebek już przypadkiem nie jest za twardy.  W takiej sytuacji skracamy czas pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Skandynawska Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować