Gdybym sama nie piekła tego chleba nigdy nie domyśliłabym się że w środku są ziemniaki.Jest bardzo smaczny,wilgotny w środku z lekko chrupiącą skórką,z masełkiem smakuje wyśmienicie.
Składniki:
450 g mąki pszennej
300 g ziemniaków
300 g żółtego sera
3 łyżki wody
1 jajko
3 łyżki mleka
Chlebek serowo-ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach,ser zetrzyj na tej samej tarce.
Do miski wsyp mąkę dodaj ziemniaki,ser,jajko oraz wodę,dokładnie zagnieć masę.
Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i uformuj okrągły bochenek,skrop go mlekiem i nakłuj szpicem noża.
Piecz w temperaturze 180 stopni około 1 godziny.
Komentarze