Chlebek pszenny ze słonecznikiem i papryką na mleku - mieszany łyżką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

jest bardzo prosty w przygotowaniu, niezwykle delikatny i smaczny. Dobrze się przechowuje.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
    500 ml ciepłego mleka
    25 g świeżych drożdży tj 1/4 kostki 100 g
    1/2 szklanki płatków owsianych
    1/2 szklanki łuskanych nasion słonecznika
    2 łyżki suszonych płatków papryki słodkiej
    1 łyżka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    foremka keksowa duża lub 2 małe
    1 łyżka ulubionych nasion do posypania
    1 łyżka wody do posmarowania chleba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek pszenny ze słonecznikiem i papryką na mleku - mieszany łyżką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym ale NIE GORĄCYM mleku. Mąkę wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami razem. Do sypkich składników przelewamy wodę z rozpuszczonymi drożdżami i wyrabiamy ciasto - mieszamy łyżką jakieś 5 - 8 min. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto do formy keksowej wcześniej posmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy wodą i posypujemy ulubionymi nasionami. Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 220 stopni i pieczemy 50 min. Upieczony rumiany chlebuś wyciągamy z foremki i zostawiamy na kratce by mógł ostygnąć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mleko Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować