Chlebek Pszenny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wychodzę z założenia że dobra gospodyni powinna upiec chleb.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg mąki tortowej
    0,08 kg drożdże
    łyżka soli
    łyżka cukru
    0,9 litra letniej wody

Chlebek pszenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sporządzamy rozczyn :
    Rozkruszyć drożdże w misce, dodać cukier, sól, 1/3 mąki i dolać wody by masa miała konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce aż do wyrośnięcia (15-20 minut).
  • 2. Dodać resztę mąki i wody. Zacząć wyrabiać ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie dodać mąki - jeśli zbyt gęste dolać wody. Zostawić do wyrośnięcia (15-20 minut).
  • 3. Wyrośnięte ciasto należy przełożyć do forem i wstawić do nienagrzanego piekarnika na 60 - 70 minut w temp 180°C.

Porady

Przed wstawieniem do pieca można posmarować wierzch chleba rozkłóconym białkiem lub wodą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy