Chlebek owsiano-bananowy

0 (0 ocen)

Szybki, prosty i zdrowy chlebek, doskonały na lekkie śniadanie.

Składniki:

  • Składniki:
    - 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    - 1/2 szklanki brązowego cukru
    - 1/2 łyżeczki soli
    - 1 łyżeczka cynamonu
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 jajka
    - 3 dojrzałe bananany
    - 3 łyżeczki oleju
    - 1 niepełna szklanka płatków owsianych górskich
    - 1/3 szklanki suszonej żurawiny
    - masło do wysmarowania formy

Chlebek owsiano-bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka miksujemy z olejem i bananami, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem, solą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Do gładkiej masy wlewamy białka ubite na sztywno, delikatnie mieszamy.
  • 2. Na samym końcu łączymy z żurawiną i płatkami owsianymi. Małą keksówkę smarujemy masłem, obsypujemy mąką i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy ok. 45 min., w 180 stopniach, do suchego patyczka. Kroimy dopiero, gdy chlebek całkowicie wystygnie. Doskonale smakuje z twarogiem, czy z samym masłem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy