Chlebek orzechowo-daktylowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Słodki chlebek o bardzo bogatym smaku. Najpierw wyczuwamy delikatny smak kawy, potem słodycz daktyli a zaraz za tym chrupiących orzechów. Niezwykłe, bardzo smaczne ciasto o miękkiej konsystencji (nie licząc orzechów) :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej

    100 ml gorącej wody

    100 ml mleka

    120 g cukru

    80 g miękkiego masła

    1 duże jajko

    1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia

    1/2 łyżeczki sody

    250 g mąki pszennej

    50 g daktyli

    100 g orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chlebek orzechowo-daktylowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę zaparzyć gorącą wodą, wymieszać, dolać mleko. Wsypać cukier, dodać miękkie masło, jajko, proszek do pieczenia, sodę i mąkę, zmiksować na jednolitą masę.

    Daktyle i orzechy pokroić na małe kawałki, dodać do ciasta, jeszcze raz krótko zmiksować.

    Wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 11x25 cm, wyrównać.
  • 2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 50-55 minut. Wyjąć razem z papierem na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Kawa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować