Chlebek orkiszowy

5 (176 ocen)

Wspaniały , zdrowy chlebek , który nie wymaga wiele pracy aby go przygotować.

Składniki:

  • 80 dkg mąki orkiszowej
    saszetka suchych drożdży (7 g )
    2 łyżki oliwy
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka miodu
    600 ml ciepłej wody
    nasiona sezamu, dyni, słonecznika wg uznania
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej, dodaj drożdże, wymieszaj.Dodaj oliwę , miód ,wodę , sól.Wyrabiaj ok 10 minut . Ciasto przenieś do dwóch keksówek ( 25 x 12)
    wysmarowanych margaryną i oprószonych bułką tartą albo otrembami. Wypełnij je do połowy.Pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości .Przed pieczeniem można chleb posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piecz w temp. 200 stopni ok 50 minut.

Porady

Ziarna można używać wg własnego uznania , ale żeby nie było ich za dużo bo chleb zrobi się za ciężki.Temperaturę można ustawić wg własnego pieca .Ja piekłam przez 40 minut w 200 stopniach , a potem zmniejszyłam na 175 i piekłam jeszcze 10 minut

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować