Chlebek Naan z czosnkiem i kolendrą

0 (0 ocen)

Chlebki Naan są rewelacyjne! Bardzo pulchne i mięciutkie. Nie wymagają dużych umiejętności. Ładnie pachną podczas pieczenia. Polecam!

Składniki:

  • 100 ml letniej wody
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżeczki płynnego miodu
    1 łyżka roztopionego masła
    280 g mąki pszennej
    1 drobno posiekany ząbek czosnku
    1 łyżeczka zmielonej kolendry
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka suszonych drożdży

Chlebek naan z czosnkiem i kolendrą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-19pq49t 1. Wszystkie składniki wyrobić mikserem do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Uformować z niego kulę, umieścić w oprószonej mąką misce i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 60 minut. Po tym czasie podzielić na 3-4 równe części. Każdą cienko rozwałkować w owalny placek. Placki ułożyć na rozgrzanej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można posypać czarnuszką i posiekaną kolendrą) Piec w 240st.C około 5-10 minut, aż chlebki się zarumienią i urosną. Upieczone wyjąc i przestudzić. Podawać, np. z masłem. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy