Chlebek Naan

0 (0 ocen)

Cienkie i chrupiące chlebki Naan. W smaku zbliżone do tradycyjnych podpłomyków. Doskonałe na śniadanie. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Polecam

Składniki:

  • 2 1/2 szkl. maki tortowej
    150 ml mleka ciepłego
    2 łyżeczki drożdży w proszku
    2 łyżeczki czarnuszki (można zastąpić, np. koperkiem)
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju
    5 łyżek jogurtu naturalnego
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki soli

Chlebek naan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0th54ej 1. Z mleka, soli, cukru oraz drożdży wyrobić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Następnie przykryć je folią aluminiową i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą cienko rozwałkować i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • image-0ove4ok 2. Piec w 170st.C około 8 minut do zarumienienia. Upieczone chlebki wyjąć z piekarnika i przestudzić. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Na Gazie)

Porady

Do ciasta można dodać dowolne przyprawy, np. chili, czosnek itp.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy