chlebek migdałowo-bananowy

4.47 (202 ocen)

  • Dla 10 osób

Taki chlebek smakuje jesienią i tak idealnie pasuje do kubka z gorącą herbatą. Sprawdza się o poranku, w południe, wieczorem, a nawet w środku nocy - tak naprawdę każda pora jest dobra, aby zjeść kawa

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 100g mąki migdałowej
    100g płatków owsianych
    2 banany
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta sody oczyszczonej
    1 jajko
    30g masła
    100g jogurtu naturalnego
    garść migdałów
Wystaw ocenę:

4.47 (202 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chlebek migdałowo-bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg). Banany umyć, obrać i rozgnieść widelcem. Migdały drobno posiekać. Do miski wrzucić wszystkie składniki: mąkę migdałową, płatki owsiane, bananowe puree, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, jajko, (rozpuszczone wcześniej) masło, jogurt naturalny i zmiksować na gładką masę. Dodać posiekane migdały, wymieszać. Gotową masę przełożyć do keksówki (u mnie: silikonowa, w innym przypadku formę należy natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia). Wstawić do piekarnika. Piec przez około 60 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowy chlebek wyjąć i ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Mąka migdałowa Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować