Chlebek kokosowy do opiekania

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Chlebek po wystudzeniu kroję na kromki, zamrażam po kilka sztuk, a potem, w miarę potrzeby rozmrażam i opiekam w tosterze. Podaję z niskosłodzonym dżemem – dzisiaj był to dżem z owoców czarnego bzu.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżeczka cynamonu
    15 dag wiórków kokosowych
    małe opakowanie cukru wanilinowego
    1 i 1/4 szklanki mleka
    2 duże jajka
    8 dag masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Desery Tosty

Chlebek kokosowy do opiekania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem, ale nie polecam, bo chlebek ma tendencję do pękania).
    Masło stopić i ostudzić.
    Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cynamon, cukier puder, cukier wanilinowy i wiórki kokosowe, wymieszać.
    Dodać mleko, roztrzepane jajka i przestudzone masło, dokładnie wymieszać łyżką.
    Masę przełożyć do przygotowanej foremki.
    Piec około 60 minut do suchego patyczka.
    Wystudzić na kratce kuchennej.
    Kroić na kromki i opiekać w tosterze.
    Podawać suche lub z dżemem (marmoladą, konfiturą) i np. szklanką mleka.

Porady

Doskonale smakuje również ze szklanką mleka. Zamrożony chleb można przechowywać do miesiąca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować