Chlebek jogurtowy z jagodami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Ciasto jest mięciutkie i puszyste. Świetnie smakują nawet 2 dni po przygotowaniu, bo długo utrzymują świeżość. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Najlepsze ze szklanką mleka.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • 165g masła,
    • 150g cukru (3/4 szklanki),
    • 8g cukru waniliowego,
    • 3 jajka,
    • 270g mąki pszennej,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 150g gęstego jogurtu naturalnego,
    • 250g jagód,
    • LUKIER:
    • 1 i ½ łyżki mleka,
    • 8-9 łyżek cukru pudru,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Chlebek jogurtowy z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia.
    Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki oraz jogurt i mieszamy krótko, tylko do połączenia. Następnie dodajemy jagody, mieszamy.
    Małą keksówkę o wymiarach 9x28cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Ciasto pieczemy około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto studzimy i polewamy lukrem.
    LUKIER: Do miski wlewamy mleko. Stopniowo dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce, i ucieramy. Powinniśmy otrzymać gładki lukier o gęstości śmietany.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Jogurt

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować