Chlebek jogurtowo-cytrynowy z malinami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo wilgotne i cudownie pachnące ciasto. Doskonałe na drugie śniadanie ze szklanką mleka lub jako deser do popołudniowej herbaty. Aktualnie mamy sezon na maliny i polecam zrobić je ze świeżymi, ale poza sezonem można do tego ciasta użyć mrożonych. Przepis pochodzi ze strony self.com .

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    140 g cukru
    ½ łyżeczki soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    2 duże jajka
    4 łyżki masła
    240 g jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
    200 g malin świeżych lub mrożonych
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Desery

Chlebek jogurtowo-cytrynowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce umieszczam mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i sodę, mieszam. Masło rozpuszczam i odstawiam do przestygnięcia. Do drugiej miski wbijam jajka, lekko roztrzepuję je widelcem, dodaję przestudzone masło oraz jogurt naturalny, miksuję na wolnych obrotach przez chwilę, aż składniki się połączą w jednolitą masę. Wówczas wsypuję suche składniki, delikatnie łączę łyżką, na koniec dodaję maliny, mieszam. Ciasto przekładam do keksówki (25x12) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w temperaturze 180 stopni przez około 65-70 minut (do suchego patyczka!). Po przestudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować