Wiecie, co się najczęściej robi ze zbyt dojrzałych bananów, prawda? Chlebek bananowy! Przy nadmiarze jabłek poszłam tym tropem i wymyśliłam ten chlebek...jabłkowy :)
60 min
Składniki:
Składniki (forma 18x18 cm):
3 duże jajka
szczypta soli
100 g. cukru pudru (ok. 3/4 szklanki)
2 łyżki cukru waniliowego
170 g. mąki pszennej (1 szklanka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
0,5 łyżeczki kakao
2-3 spore jabłka
100 g. płatków migdałowych
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
cukier puder do posypania ciasta
Chlebek jabłkowy z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Jajka ubijam z solą, cukrem pudrem i waniliowym na bardzo puszystą masę. Ubijając dalej dodaję sok z cytryny i przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Obieram jabłka i ścieram je na grubej tarce do ciasta, dorzucam 3/4 płatków migdałowych, dokładnie mieszam. Masę przekładam do natłuszczonej i oprószonej mąką formy, oprószam kakao (przez sitko), posypuję pozostałymi migdałami i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 40-45 minut (do suchego patyczka). Ostudzone ciasto oprószam cukrem pudrem.
Komentarze