Chlebek jabłkowy z migdałami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wiecie, co się najczęściej robi ze zbyt dojrzałych bananów, prawda? Chlebek bananowy! Przy nadmiarze jabłek poszłam tym tropem i wymyśliłam ten chlebek...jabłkowy :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki (forma 18x18 cm):
    3 duże jajka
    szczypta soli
    100 g. cukru pudru (ok. 3/4 szklanki)
    2 łyżki cukru waniliowego
    170 g. mąki pszennej (1 szklanka)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka soku z cytryny
    0,5 łyżeczki kakao
    2-3 spore jabłka
    100 g. płatków migdałowych
    Dodatkowo:
    masło do posmarowania formy
    mąka do oprószenia formy
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Chlebek jabłkowy z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Jajka ubijam z solą, cukrem pudrem i waniliowym na bardzo puszystą masę. Ubijając dalej dodaję sok z cytryny i przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Obieram jabłka i ścieram je na grubej tarce do ciasta, dorzucam 3/4 płatków migdałowych, dokładnie mieszam. Masę przekładam do natłuszczonej i oprószonej mąką formy, oprószam kakao (przez sitko), posypuję pozostałymi migdałami i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 40-45 minut (do suchego patyczka). Ostudzone ciasto oprószam cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować