CHLEBEK IRLANDZKI - IRISH SODA BREAD

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo popularny na dzień Świętego Patryka który przypada na 17 marca. Przepis dostałam od koleżanki z pracy która ma korzenie irlandzkie.Jest to chlebek typu słodkiej bułki który najlepiej smakuje z masełkiem. Serdecznie polecam:)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 60 dag mąki pszennej + do podsypania
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka soli (może być mniej)
    4 łyżki masła
    1 3/4 szklanki kefiru
    1 duże jajko
    1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
    1 szklanka rodzynek (u mnie pół na pół z suszoną żurawiną)
    1 łyżecżka kminku (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek irlandzki - irish soda bread - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0xlm33w 1. Masło utrzeć z cukrem na puch.Mąkę przesiać z sodą, dodać sól. Jajko roztrzepać z kefirem i skórką z pomarańczy.
  • image-0jido56 2. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać do ciasta na przemian mąkę i kefir + jajko. Rodzynki opruszyć mąką dodać do ciasta i delikatnie zamieszać.
  • image-0t6kw1u 3. Ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Jesli ciasto jest za rzadkie dolożyć mąki (moze kleić się do rąk). Uformować kulę.
  • image-23luxj5 4. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Nożem zrobić znak krzyża. Do ciasta tego nie trzeba używać specjalnej formy, jeśli chcemy możemy użyć keksówkę. Piec 50-60 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu wystudzić.

Porady

Zamiast jednego mozna zrobic dwa male chlebki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować