Chlebek gryczany z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Nie za słodki, idealny na śniadanie lub deser z ulubionymi dodatkami.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto
    ▪ 250 g mąki gryczanej
    ▪ 250 g mąki owsianej (bg)
    ▪ 80 g mąki ziemniaczanej
    ▪ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ▪ łyżeczka cynamonu
    ▪ pół szklanki słodzika/cukru
    ▪ 500 ml mleka (w temp. pokojowej)
    ▪ 60 ml oleju
    ▪ 2 jabłka

    polewa
    ▪ 50 gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Desery

Chlebek gryczany z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, cynamon, słodzik/cukier i mieszamy. Następnie mleko, olej i miksujemy.

    2. Jabłka kroimy w talarki. Formę (małą keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy pół masy. Wkładamy jabłka, zostawiając trochę na wierzch i zalewamy resztą ciasta. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Ostudzone polewamy czekoladą rozpuszczoną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować