Chlebek dyniowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczny,wilgotny w środku i bardzo dekoracyjny.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
    150 g mąki kukurydzianej
    40 g świeżych drożdży
    250 ml ciepłej wody
    150 g jogurtu naturalnego
    200 g puree z dyni
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oliwy z oliwek
    garść pestek dyni

Chlebek dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże,cukier i wodę razem wymieszać,odstawić na 10-15 minut.
    Do miski wsypać mąkę pszenną,mąkę kukurydzianą i sól. Wlać drożdże,dodać jogurt,puree z dyni i oliwę oraz pestki. Wyrobić ciasto,przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce by wyrosło. Po godzinie zagnieść ponownie ciasto,przełożyć do wysmarowanego masłem korytka i odstawić na 15 minut.
    Rozgrzać piekarnik do 190*C,włożyć formę z chlebkiem i piec 60 minut. Po upieczeniu wystudzić chleb na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy