Chlebek dyniowo-żurawinowy

  • wyświetlono: 213 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Chlebek na słodko, idealny do domowych dżemów na weekendowe śniadanie. Słodki, wilgotny i bardzo aromatyczny, przypomina mi święta. Jeżeli nie masz dostępu do żurawiny to można ją zastąpić rodzynkami.

Sandra_bakes_a_party
  • 12 porcje
  • Łatwy

Składniki


- suszona żurawina: 1 szklanka
- mąka pszenna: 215 gramów
- proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
- soda oczyszczona: 1 łyżeczka
- skórka otarta z pomarańczy: 1 sztuka
- cynamon mielony: 0.5 łyżeczki
- sproszkowany imbir: 0.5 łyżeczki
- sproszkowane goździki: 0.25 łyżeczki
- masło w temeraturze pokojowej: 110 gramów
- brązowy cukier: 80 gramów
- ekstrakt z wanilii: 1 łyżeczka
- ekstrakt z pomarańczy: 0.25 łyżeczki
- woda z kwiatu pomarańczy: 0.25 łyżeczki
- jaja, klasy L: 2 sztuki
- puree z dyni: 1 szklanka
- sok pomarańczowy: 50 mililitrów

Sposób przygotowania przepisu:

Chlebek dyniowo-żurawinowy

  • 1. PUREE Z DYNI: Jeżeli chcesz sam przygotować puree z dyni a nie kupować puszkowanego oto co musisz zrobić. Przekrój dynię na pół, następnie na spore kawałki. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozłóż kawałki dyni na blasze do pieczenia i umieść w piekarniku na środku. Piecz około 30 minut, aż dynia będzie miękka. Wyjmij dynię i lekko ostudź. Gdy będzie jeszcze lekko ciepła, wyjmij środek z pestkami. Obierz dynię ze skórki i pokrój na kawałki. Włóż do blendera i zmiksuj. Następnie przecedź masę przez sitko. Ostudź i zabierz się za chlebek!
  • Chlebek dyniowo-żurawinowy-12. W dużej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, imbir i sproszkowane goździki. Dodaj skórkę z pomarańczy.
  • 3. W mikserze utrzyj masło z cukrem, do otrzymania puszystej masy (kilka minut). Następnie zacznij dodawać jajka, jedno po drugim. Dodaj ekstrakt z wanilii i pomarańczy, wodę z kwiatu pomarańczy oraz puree z dyni i sok pomarańczowy. Zmniejsz szybkość miksera na małe obroty i dodawaj po łyżce mąkę. Kiedy będziesz miała jednolitą masę, dodaj żurawinę.
  • Chlebek dyniowo-żurawinowy-24. Przelej wszystko do formy, najlepiej keksówki i piecz w temperaturze 175°C przez 60 minut (sprawdź wykałaczką czy ciasto jest dobre upieczone). Wyjmij z piekarnika i ostudź chlebek na kratce.
    Smacznego!
  • 5. www.sandrabakesaparty.awsome.pl/

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimaŻurawinarodzynkichlebWigiliaDyniakuchnia polskajesieńpiknikchlebekPRZYJĘCIE DLA DZIECI

Komentarze

Podobne przepisy

Dyniowy chlebek z kaszą manną i migdałami

Dodane przez: anemon

Dyniowy chlebek z kaszą manną i migdałami

Możemy potraktować go jako ciasto...

gotowy chlebek

Dodane przez: rene70

Chlebek Turecki

Pyszny Chlebek Turecki,może być...

CHLEBEK

Dodane przez: JOANNA 55a

CHLEBEK

WZOROWAŁAM SIĘ NA PRZEPISIE / BLOG...

Odrywany chlebek ziołowy

Dodane przez: Andzia Pichci

Odrywany chlebek ziołowy

Chlebek ziołowy to specjał, który...

Chlebek ziołowo-czosnkowy

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Odrywany chlebek ziołowo-czosnkowy

Ten chlebek gości u mnie od dawna...

Dietetyczny chlebek

Dodane przez: MagdalenaS

Dietetyczny chlebek

Łatwy, pachnący ziołami, szybki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE