Chlebek drożdżowy ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce wymieszać mąkę ze słonecznikiem i solą a w drugiej rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie i dodać cukier. Wlać produkty mokre do suchych i wymieszać dokładnie łyżką drewnianą. Po wymieszaniu wyłożyć do wysmarowanych masłem dwóch wąskich foremek. Przykryć bawełniana ściereczką i odczekać ok.15 minut aż zacznie rosnąć. Następnie włożyć do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. godzinę. Wyjąć do ostygnięcia. Po wystygnięciu zawinąć szczelnie, aby nie wysychał. Smacznego
Porady
Można także posypać wierzch słonecznikiem przed upieczeniem. Można także słonecznik zamienić np. na pestki dyni, lub na słodko, na żurwinę.
Komentarze