Chlebek Dalmatyński

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jeśli ktoś poszukuje śródziemnomorskich klimatów w piekarniku to ten chlebek na pewno będzie idealny! Rewelacyjnie mięciutki, pachnący bazylią,ziołami, suszonymi pomidorami i oczywiście oliwą.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    0,5kg mąki pszennej typ 500
    15g drożdży świeżych / 7g drożdży instant
    3 łyżki oliwy z oliwek
    350ml letniej wody
    1 łyżka cukru
    2 łyżeczki soli
    3-4 łyżeczki ziół dalmatyńskich
    garść świeżej bazylii
    100g sera żółtego startego lub pokrojonego w kosteczkę
    100g szpinaku rozdrobnionego i odsączonego (ja zredukowałam swój na patelni z czosnkiem)
    ząbek czosnku
    70g suszonych pomidorów pokrojonych w kosteczkę
    1szt pomidora świeżego pokrojonego w kosteczkę
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Focaccia

Chlebek dalmatyński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, cukru i wody przygotować zaczyn. Połączyć resztę składników z przesianą mąką i dokładnie wymieszać łyżką. Dolać zaczyn, zagniatać chwilkę aż do połączenia składników i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
    W tym czasie przygotować sobie dowolne foremki (u mnie dwie małe keksówki). Wysmarować je tłuszczem, oprószyć mąką.
  • 2. Wyrośnięte ciasto będzie lepiące i ciągnące więc przekładamy je zwilżonymi dłońmi. Ja lepiłam z niego odrywane kulki większe niż orzech włoski i układałam na blaszce. Można również uformować bochenek i przełożyć do form. Smarować wierzch oliwą.
    Piec w 200st.C przez ok 15-20 minut lub do momentu aż wieżch się zarumieni.

Porady

Więcej o chlebku na blogu : http://malaprowincja.blogspot.com/2015/03/chlebek-dalmatynski.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować