Fajny pomysł na imprezę ze znajomymi lub jako ciepły dodatek do zupy lub sałatki
30 min
Składniki:
1 małe opak. masła roślinnego
2-3 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/3 łyżeczki soli
1 mały chleb krojony lub krojona bułka wrocławska (ja użyłam tej drugiej)
Chlebek czosnkowy pieczony w folii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć, dodać czosnek, ponownie ucierać, przyprawić solą i ziołami.
Każdą kromkę chleba smarować z dwóch stron masłem. Składać z powrotem do kształtu chlebka. Całość zawinąć w folię. Grillować ok. 40min. po tym czasie lekko odchylić folię i grillować kolejne 15 min. W mojej wersji między kromki włożyłam jeszcze po plastrze żółtego sera.
Porady
Chlebek można również przyrządzić w piekarniku postępując podobnie jak przy grillu pamiętając o zmniejszeniu czasu pieczenia do ok. 20min.
Komentarze