Chlebek cytrynowo-pieprzowy

0 (0 ocen)

Zamiast suszonej cebuli można dodać świeży szczypiorek. Pieprz cytrynowy można zastąpić mieszanką 1 łyżeczki otartej skórki cytrynowej i 2 czarnego pieprzu.

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
    5 dag masła
    1 łyżka cebuli suszonej
    9 dag sera cheddar
    2 łyżeczki octu
    180 ml mleko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chlebek cytrynowo-pieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę z proszkiem i solą. Dodać zmielony pieprz cytrynowy lub jeżeli takiego brakuje, to 1 łyżeczkę otartej skórki cytrynowej i 2 łyżeczki pieprzu czarnego.
    Dodać masło i końcami palców rozcierać je z mąką na okruszki.
    Dodać starty ser i cebulę.
    Ocet wymieszać z mlekiem. Powinno wyglądać jak lekko zwarzone. Wlać do mąki ,wymieszać. Jeżeli ciasto będzie za gęste dodać trochę mleka i zagnieść na gładką masę.
    Wyrobione ciasto podzielić na 2 części i rozpłaszczyć na placki o grubości 2,5 cm.
    Wierz naciąć na 8 trójkątów. Oprószyć mąką.
    Piec w temp.210 stop. 25 minut, aż się dobrze zarumieni, a chlebek stuknięty w spód wyda głuchy odgłos.
    Doskonale smakuje ciepły z masełkiem. My jedliśmy z gulaszem wołowym.
    Chlebek z wierzchu chrupiący ,a w środku miękki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.14 (318 ocen)

Opublikowany w Magazynie
babka

4.14 (318 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Babka cytrynowo-jogurtowa

izaa_a bardzo smaczna i wilgotna babka 50 min

To może cię zainteresować