
Dodane przez: Jola1977-1977
Chlebek bananowy to idealna propozycja na pyszny podwieczorek. Taki chlebek można zabrać ze sobą do pracy czy do szkoły na drugie śniadanie. Część mąki zastąpiłam płatkami owsianymi i dodałam sporo orzechów włoskich. Chlebek po wystudzeniu bardzo ładnie się kroił. Smak i zapach obłędny. Dodam jeszcze, że taki chlebek długo utrzymuje wilgoć, nawet po kilku dniach jest mięciutki. Warto go upiec.
Izabela Siwulska
Chlebek bananowy z orzechami i płatkami owsianymi
Porady
Chlebek bananowy to bardzo popularny wypiek. Przygotowujemy go najczęściej gdy zalegają nam banany. Tak było u mnie, nie lubię jak się coś marnuje. A do takiego chlebka mogą być bardzo dojrzałe banany i nawet takie przejrzałe. Im bardziej przejrzałe to mniej dodajemy cukru. Do mojego wypieku wystarczyło tylko 3 łyżki cukru. Część mąki zastąpiłam płatkami owsianymi i to było super rozwiązanie. Chlebek bananowy wzbogaciłam zdrowymi orzechami włoskimi. Dodały one wypiekowi takiego fajnego chrupnięcia.
Warto szukać zamiennik w wypiekach, żeby chociaż trochę były zdrowsze np. mąkę tortową-płatkami owsianymi, cukier-owocami czy wzbogacamy orzechami.
Taki chlebek można zabrać ze sobą do pracy czy szkoły na drugie śniadanie.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Chlebek można pokroić na około 16 porcji.
Dodane przez: Futka
Ciasto bananowe z jabłkiem, które...
Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny
Zdrowsza wersja słodkości - ciasto...
Dodane przez: BABECZKA 35
Pyszne ciasto marchewkowe z płatkami...
Dodane przez: Ostra Na Słodko
Dziś mam dla Was przepis na super,...
Komentarze