Chlebek bananowy to idealna propozycja na pyszny podwieczorek. Taki chlebek można zabrać ze sobą do pracy czy do szkoły na drugie śniadanie. Część mąki zastąpiłam płatkami owsianymi i dodałam sporo orzechów włoskich. Chlebek po wystudzeniu bardzo ładnie się kroił. Smak i zapach obłędny. Dodam jeszcze, że taki chlebek długo utrzymuje wilgoć, nawet po kilku dniach jest mięciutki. Warto go upiec.
0 (0 ocen)
Porady
Chlebek bananowy to bardzo popularny wypiek. Przygotowujemy go najczęściej gdy zalegają nam banany. Tak było u mnie, nie lubię jak się coś marnuje. A do takiego chlebka mogą być bardzo dojrzałe banany i nawet takie przejrzałe. Im bardziej przejrzałe to mniej dodajemy cukru. Do mojego wypieku wystarczyło tylko 3 łyżki cukru. Część mąki zastąpiłam płatkami owsianymi i to było super rozwiązanie. Chlebek bananowy wzbogaciłam zdrowymi orzechami włoskimi. Dodały one wypiekowi takiego fajnego chrupnięcia. Warto szukać zamiennik w wypiekach, żeby chociaż trochę były zdrowsze np. mąkę tortową-płatkami owsianymi, cukier-owocami czy wzbogacamy orzechami. Taki chlebek można zabrać ze sobą do pracy czy szkoły na drugie śniadanie. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Chlebek można pokroić na około 16 porcji.
Komentarze