Chlebek bananowy z orzechami i płatkami owsianymi

  • wyświetlono: 139 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Chlebek bananowy to idealna propozycja na pyszny podwieczorek. Taki chlebek można zabrać ze sobą do pracy czy do szkoły na drugie śniadanie. Część mąki zastąpiłam płatkami owsianymi i dodałam sporo orzechów włoskich. Chlebek po wystudzeniu bardzo ładnie się kroił. Smak i zapach obłędny. Dodam jeszcze, że taki chlebek długo utrzymuje wilgoć, nawet po kilku dniach jest mięciutki. Warto go upiec.

bgg (Kopiowanie)
  • 16 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Na ciasto:
2 większe banany
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki oleju
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
10 dag orzechów włoskich

Sposób przygotowania przepisu:

Chlebek bananowy z orzechami i płatkami owsianymi

  • Ciasto.1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy olej, ekstrakt waniliowy, cukier i obrane banany pokrojone na mniejsze części. Następnie mikserem miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę, płatki owsiane i proszek do pieczenia i dokładnie miksujemy.
  • Ciasto.2. Na koniec wsypujemy pokrojone orzechy włoskie i dokładnie mieszamy.
  • Do pieczenia.3. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
  • Pieczenie.4. Chlebek bananowy pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka przez około 45-50 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony chlebek studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce.
  • Gotowe.5. Gotowy chlebek kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Chlebek bananowy to bardzo popularny wypiek. Przygotowujemy go najczęściej gdy zalegają nam banany. Tak było u mnie, nie lubię jak się coś marnuje. A do takiego chlebka mogą być bardzo dojrzałe banany i nawet takie przejrzałe. Im bardziej przejrzałe to mniej dodajemy cukru. Do mojego wypieku wystarczyło tylko 3 łyżki cukru. Część mąki zastąpiłam płatkami owsianymi i to było super rozwiązanie. Chlebek bananowy wzbogaciłam zdrowymi orzechami włoskimi. Dodały one wypiekowi takiego fajnego chrupnięcia.
Warto szukać zamiennik w wypiekach, żeby chociaż trochę były zdrowsze np. mąkę tortową-płatkami owsianymi, cukier-owocami czy wzbogacamy orzechami.
Taki chlebek można zabrać ze sobą do pracy czy szkoły na drugie śniadanie.


Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Chlebek można pokroić na około 16 porcji.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastobananypłatki owsianeciasto z orzechamiorzechyowocechlebek bananowyorzechy wloskieCIASTO Z BANANAMIkuchnia resztkowadomowe przysmakinie marnujędomoweprzysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto bananowe z jabłkiem, orzechami i żurawiną

Dodane przez: Futka

Ciasto bananowe z jabłkiem, orzechami i żurawiną

Ciasto bananowe z jabłkiem, które...

Bananowy chlebek z rodzynkami.

Dodane przez: BABECZKA 35

Bananowy chlebek z rodzynkami

Z dojrzałych bananów można przygotować...

CIASTO Z PŁATKÓW OWSIANYCH Z DŻEMEM I PŁATKAMI KUKURYDZIANYMI

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

CIASTO Z PŁATKÓW OWSIANYCH Z DŻEMEM I PŁATKAMI...

Zdrowsza wersja słodkości - ciasto...

Ciasto marchewkowe z płatkami owsianymi

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasto marchewkowe z płatkami owsianymi

Pyszne ciasto marchewkowe z płatkami...

CIASTO W 8 MINUT – BANANOWE Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTO BANANOWE Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI

Dziś mam dla Was przepis na super,...

Chlebek bananowy z czekoladą

Dodane przez: Marzena13

Chlebek bananowy z czekoladą

Zdrowe i smaczne ciastko. Dzieciaki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE