Chlebek bananowy z orzechami i płatkami owsianymi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chlebek bananowy to idealna propozycja na pyszny podwieczorek. Taki chlebek można zabrać ze sobą do pracy czy do szkoły na drugie śniadanie. Część mąki zastąpiłam płatkami owsianymi i dodałam sporo orzechów włoskich. Chlebek po wystudzeniu bardzo ładnie się kroił. Smak i zapach obłędny. Dodam jeszcze, że taki chlebek długo utrzymuje wilgoć, nawet po kilku dniach jest mięciutki. Warto go upiec.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 większe banany
    2 jajka
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    4 łyżki cukru trzcinowego
    4 łyżki oleju
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    10 dag orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb Ciasta Ciasto z orzechami

Chlebek bananowy z orzechami i płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy olej, ekstrakt waniliowy, cukier i obrane banany pokrojone na mniejsze części. Następnie mikserem miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę, płatki owsiane i proszek do pieczenia i dokładnie miksujemy.
  • Ciasto. 2. Na koniec wsypujemy pokrojone orzechy włoskie i dokładnie mieszamy.
  • Do pieczenia. 3. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
  • Pieczenie. 4. Chlebek bananowy pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka przez około 45-50 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony chlebek studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce.
  • Gotowe. 5. Gotowy chlebek kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Chlebek bananowy to bardzo popularny wypiek. Przygotowujemy go najczęściej gdy zalegają nam banany. Tak było u mnie, nie lubię jak się coś marnuje. A do takiego chlebka mogą być bardzo dojrzałe banany i nawet takie przejrzałe. Im bardziej przejrzałe to mniej dodajemy cukru. Do mojego wypieku wystarczyło tylko 3 łyżki cukru. Część mąki zastąpiłam płatkami owsianymi i to było super rozwiązanie. Chlebek bananowy wzbogaciłam zdrowymi orzechami włoskimi. Dodały one wypiekowi takiego fajnego chrupnięcia. Warto szukać zamiennik w wypiekach, żeby chociaż trochę były zdrowsze np. mąkę tortową-płatkami owsianymi, cukier-owocami czy wzbogacamy orzechami. Taki chlebek można zabrać ze sobą do pracy czy szkoły na drugie śniadanie. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Chlebek można pokroić na około 16 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Orzechy Owoce Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować