Chlebek bananowy z melasą i orzechami

5 (1 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Proste i nieprzyzwoicie pyszne ciasto:)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 banany- 250 g ( waga bez skórki)

    1 jajko

    70 g margaryny wegańskiej lub masła

    20 g melasy

    60 g erytrolu lub cukru

    40 g orzechów włoskich

    200 g mąki orkiszowej jasnej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1/2 łyżeczki sody
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z orzechami

Chlebek bananowy z melasą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztopić. Zdjąć z ognia i do ciepłej dodać melasę i wymieszać.

    Banany rozgnieść widelcem, dodać zawartość rondelka, wymieszać. Dodać jajko, erytrol i ponownie wymieszać.

    Orzechy posiekać. Do mąki dodać proszek i sodę, oraz posiekane orzechy, wymieszać.
  • 2. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st około 35-45 minut, do suchego patyczka.

    100 g to około 272 kcal.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Orzechy włoskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować