Chlebek bananowy

0 (0 ocen)

Bardzo prosty, wilgotny i pachnący bananami chlebek- bananowiec :)

Składniki:

  • 3 średnie dojrzałe banany
    2 jajka
    200 g drobnego cukru do wypieków
    240 g mąki pszennej
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    130 ml oleju rzepakowego
    1/4 łyżeczki soli
    +
    cukier puder do posypania

Chlebek bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy rozgniecione banany, sodę oczyszczoną, sól i olej- miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników.
  • 2. Mąkę przesiewamy i dodajemy do masy bananowej, mieszamy.
  • 3. Ciasto przelewamy do foremek i pieczemy w temp. 150 stopni C przez około 1 i 1/2 godz. lub nawet dłużej- do suchego patyczka.
  • 4. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy