Chlebek bananowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Na śniadanie z białym serkiem, na podwieczorek z dżemem, a nawet sam smakuje wyśmienicie. Lekko wilgotny i delikatny. Polecam :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • • 3 lub 4 dojrzałe banany, rozgniecione
    • 1/3 szklanki roztopionego masła
    • łyżka miodu
    • 1 szklanka mąki razowej i 0,5 szklanki mąki pszennej
    • 1 roztrzepane jajko
    • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • szczypta soli
    • płatki owsiane
    • otręby owsiane

    Migdały, orzechy, rodzynki, żurawinę - można dodać według uznania i smakowych preferencji ;)

Chlebek bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgniecione banany wymieszać z roztopionym masłem
  • 2. Dodać miód, jajko i wanilię
  • 3. Wmieszać mąkę z sodą i szczyptą soli.
  • 4. Na koniec dodać płatki i otręby owsiane oraz bakalie. Przełożyć do keksówki.
  • 5. Piec w 170 stopniach ok. 60 min.

Porady

Świetnie smakuje również z dodatkiem gorzkiej czekolady pokrojonej w kostkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy