CHLEBEK

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

WZOROWAŁAM SIĘ NA PRZEPISIE / BLOG KUL. VEGGIEOLA”/

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 ML. CIEPŁEJ ALE NIE GORĄCEJ WODY
    1 ŁYŻKA OLEJU
    1 ŁYŻECZKA SOLI
    1 ŁYŻECZKA CUKRU
    1 MAŁA SASZETKA SUSZONYCH DROŻDŻY- 7 GRAM
    0K. 0,5 KG MĄKI
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CHLEBEK 1. Wszystko oprócz mąki dać do miski.
    Mieszając drewnianą łyżką stopniowo dodawać mąkę.
    Jak będzie za ciężko wyrabaić ręcznie.
    Dosypywać mąki, aż ciasto będzie plastyczne i nie będzie się kleiło.
    Powinno dać się uformować w miękką kulę.
    Przykryć i odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce, ale nie jest to konieczne
    Ułożyć w blaszce/ ja lekko natłuściłam dno olejem.
    Piec w 200 st. ok. 45 minut.


    PO WYJĘCIU SKÓRKĘ ZWILŻYĆ WODĄ I PRZYKRYĆ SCIERECZKĄ. PO KILKU MINUTACH SKÓRKAZMIĘKŁA,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie

Podobne przepisy

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chlebek.

To może cię zainteresować