Chleb żytnio – pszenny z dynią

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Chleb robi się bardzo szybko, na drugi dzień jest bardzo świeży, pestki Dyni dodają mu smaku, z przyjemnością jemy.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    • 15 łyżek mąki pszennej
    • 15 łyżek mąki żytniej
    • 3 łyżeczki soli
    • 2 szk. ciepłej wody
    Składniki na rozczyn:
    • Kostka drożdży
    • 2 łyżki cukru
    • ½ szk. wody ciepłej
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • Dodatkowo:
    • 200 g Pestek dyni

Chleb żytnio – pszenny z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdze 1. Drożdże kruszymy w misce.
  • cukier 2. Dodajemy cukier.
  • mąka 3. Następnie mąkę.
  • woda 4. Wlewamy wodę i mieszamy żeby nie powstały grudki.
  • 5. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • mąka 6. Do większej miski wsypujemy mąki, dodajemy sól.
  • rozczyn 7. Wlewamy rozczyn oraz wodę.
  • pestki 8. Dodajemy pestki dyni
  • 9. Wyrabiamy ciasto.
  • 10. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • foremka 11. Przekładamy do foremki podłużnej.
  • chleb 12. Pieczemy 50 minut w 180˚C.
    Chlebek gotowy.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy