Chleb żytnio-gryczany z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużej misce wymieszać 3 szklanki letniej wody, olej i drożdże instant.
2.Suszone pomidory odsączyć z oleju, pokroić i na małe kawałki i obtoczyć w mące.
3.Do miski z wodą przesiać mąki, dodać oregano, bazylię, sól i pokrojone pomidory. Wszystko wymieszać dokładnie łyżką. Naczynie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
4.W tym czasie formy wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą. Jeśli używacie foremek silikonowych pomijacie ten krok.
5.Ciasto przelać do keksówek, wyrównać i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.
6.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec dwa chleby jednocześnie przez ok 60-65 minut aż skórką będzie chrupiąca i zarumieniona.
7.Po upieczeniu najlepiej chleby ostrożnie wyjąć z foremek i studzić na kratce.
Porady
Zamiast suszonych pomidorów można dodać ulubione nasiona, np. słonecznik czy pestki dyni.
Komentarze