Chleb żytnio-gryczany z suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny, zdrowy chlebek z chrupiącą skórką. Bez wyrabiania.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na dwa chleby o wym. 10x20cm:

    3 szklaki letniej wody
    4 łyżki oleju
    1,5 opakowania drożdży instant
    2 szklanki mąki gryczanej
    1 i 3/4 szklanki pełnoziarnistej mąki żytniej
    8 połówek suszonych pomidorów
    1,5 łyżeczki suszonego oregano
    1,5 łyżeczki suszonej bazylii
    1,5 łyżeczki soli

Chleb żytnio-gryczany z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce wymieszać 3 szklanki letniej wody, olej i drożdże instant.
  • 2. Suszone pomidory odsączyć z oleju, pokroić i na małe kawałki i obtoczyć w mące.
  • 3. Do miski z wodą przesiać mąki, dodać oregano, bazylię, sól i pokrojone pomidory. Wszystko wymieszać dokładnie łyżką. Naczynie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • 4. W tym czasie formy wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą. Jeśli używacie foremek silikonowych pomijacie ten krok.
  • 5. Ciasto przelać do keksówek, wyrównać i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.
  • 6. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec dwa chleby jednocześnie przez ok 60-65 minut aż skórką będzie chrupiąca i zarumieniona.
  • 7. Po upieczeniu najlepiej chleby ostrożnie wyjąć z foremek i studzić na kratce.

Porady

Zamiast suszonych pomidorów można dodać ulubione nasiona, np. słonecznik czy pestki dyni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy