Chleb żytni ze słonecznikiem, rodzynkami i sezamem

  • wyświetlono: 1022 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Któż z nas nie zna smaku domowego chleba? Takiego, który piekła mama lub babcia - pachnącego, z chrupiącą skórką, który nie potrzebuje nawet dodatków, bo smakuje z samym masłem.Właśnie taki jest chlebek z mojego przepisu. Spokojnie, możecie przygotować podwójną ilość ciasta, bo szybko znika.

37024725_1785356834834917_5630499621642960896_n

Składniki

Ciasto:
- 40 dag mąki żytniej,
- 300 ml wody,
- 3 dag świeżych drożdży,
- 5 dag ziaren słonecznika,
- garść rodzynek (ok. 3 dag),
- 2 łyżki sezamu,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka soli,
- łyżka oleju rzepakowego.
Ponadto:
- niewielka ilość oleju do foremki,
- ok. 2 łyżki bułki tartej do foremki,
- odrobina wody do spryskania chleba,
- 3 łyżki ziaren słonecznika na wierzch chleba.

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb żytni ze słonecznikiem, rodzynkami i sezamem

  • 1. Drożdże rozkruszamy, rozcieramy z cukrem i łyżką mąki, a następnie rozpuszczamy w 300 ml wody, odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
  • 2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy łyżeczkę soli, ziarna słonecznika, sezam i rodzynki, dokładnie mieszamy. Do sypkich składników wlewamy podrośnięty rozczyn, wyrabiamy elastyczne i klejące się ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 1 godzinę).
  • 3. Keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą, Wyrośnięte ciasto, ponownie wyrabiamy, przekładamy do do przygotowanej foremki, wierzch chleba posypujemy ziarnami słonecznika, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (30-40 minut).
  • 4. Wierzch chleba spryskujemy wodą. Foremką z chlebem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C, pieczemy przez ok. 35-40 minut na złoty kolor (w zależności od piekarnika). Chleb pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia.
PRZEPIS DNIA Czwartek 2.10.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=152

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodyszkola_babcimama_mnie_nauczylasezamrodzynkichlebziarna słonecznikadomowy chlebmaka zytniachleb żytnidomowe wypiekitradycyjny chlebprzepis_miesiąca1000domowy chleb żytnichleb słonecznikowytak piekła babciawypieki babci

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: PolskaGotuje

Domowy chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

nie ma jak pyszny domowy chleb

Chleb owsiano-żytni z chia i sezamem

Dodane przez: monikaT83

Chleb owsiano-żytni z chia i sezamem

Pyszny, sycący domowy chlebek,...

Chleb pszenny ze słonecznikiem i pestkami dyni

Dodane przez: JoannaG

Chleb pszenny ze słonecznikiem i pestkami...

Na dzisiaj proponuje prosty chleb...

Chleb razowy ze słonecznikiem

Dodane przez: ZuzaNS

Chleb razowy ze słonecznikiem

Czy jest wspanialszy aromat o poranku...

chleb ze słonecznikiem

Dodane przez: mamusia_pl

chleb ze słonecznikiem

Uwielbiam pieczenie chleba. Wystarczy...

Razowy chleb ze słonecznikiem

Dodane przez: tasty-and-fit

Razowy chleb ze słonecznikiem

Czy może być coś lepszego na śniadanie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE