REKLAMA

Chleb żytni ze słonecznikiem

wyświetlono: 545 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

smaczny chleb na zakwasie z dodatkiem nasion słonecznika

opublikowany: 27.07.2011
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - zakwas: 60 gramów
    - mąka zytnia typ 2000: 90 gramów
    - woda: 90 gramów

    - Zaczyn: 240 gramów
    - woda: 280 gramów
    - mąka zytnia typ 2000: 100 gramów
    - mąka zytnia chlebowa typ 720: 200 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - cukier: 1 łyżeczka
    - ziarna słonecznika: 0.5 szklanki
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki zaczynu zmieszać, przykryć i odstawić na około 8 godzin.
    Do zaczynu dodać pozostałe składniki, zmieszać dokładnie.
    Przełożyć do foremki i pod przykryciem odstawić do wyrastania na ok. 2 – 5 godzin.
    Wyrośnięty chleb powinien mieć taką małą kopułkę.
    Wstawić do nagrzanego do 230 C piekarnika i piec około 20 minut, zmniejszyć do 180 C i piec ok. 30-40 minut. Najlepiej sprawdzić suchość chleba patyczkiem :))
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE