Chleb żytni z ziemniakami na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ZACZYN
Przygotowanie zaczynu najlepiej rozpocząć dzień wcześniej. Rano wymieszać zakwas ze 100 g mąki i 100 ml wody. Przykryć i odstawić. Wieczorem dosypać resztę mąki i dolać resztę wody, wymieszać, przykryć i zostawić na noc.
2.CIASTO WŁAŚCIWE
Do wyrośniętego zaczynu dosypać mąki wymieszane z solą. Ugotowane ostudzone ziemniaki przełożyć do blendera i zmiksować je z wodą, a następnie dolać do ciasta. Mieszać wszystko przez kilka minut drewnianą łyżką lub mikserem z hakiem. Przykryć miskę i odstawić na ok. godzinę do podrośnięcia ciasta.
3.Foremki wysmarować olejem. obsypać ziarnami słonecznika i płatkami owsianymi. Ciasto po podrośnięciu krótko wymieszać, a następnie wypełnić foremki do połowy. Foremki nakryć ściereczką i zostawić na ok. 2 godziny, żeby chleb wyrósł.
Piekarnik nagrzać do 250 st. C, wstawiając od razu na dno pojemnik z wodą. Wierzch chleba posmarować wodą i posypać pestkami słonecznika i płatkami owsianymi. Obniżyć temp. do 220 st. C. Piec ok. 60 min. Po upieczeniu wyjąć chleb z foremek i zostawić do ostudzenia na kratce. Kroić dopiero kiedy chleb wystygnie. Smacznego!
Komentarze