Chleb żytni z ziemniakami na zakwasie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszny, domowy chlebek z dodatkiem ziemniaków .

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ZACZYN
    100 g aktywnego zakwasu żytniego
    350 g mąki żytniej typ 720
    350 ml wody o temp. pokojowej

    CIASTO WŁAŚCIWE
    300 g ugotowanych ziemniaków
    150 ml wody o temp. pokojowej
    320 g mąki żytniej typ 720
    100 g mąki żytniej typ 2000

    Dodatkowo:
    pestki słoneczniki
    płatki owsiane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb na zakwasie

Chleb żytni z ziemniakami na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ZACZYN
    Przygotowanie zaczynu najlepiej rozpocząć dzień wcześniej. Rano wymieszać zakwas ze 100 g mąki i 100 ml wody. Przykryć i odstawić. Wieczorem dosypać resztę mąki i dolać resztę wody, wymieszać, przykryć i zostawić na noc.
  • 2. CIASTO WŁAŚCIWE
    Do wyrośniętego zaczynu dosypać mąki wymieszane z solą. Ugotowane ostudzone ziemniaki przełożyć do blendera i zmiksować je z wodą, a następnie dolać do ciasta. Mieszać wszystko przez kilka minut drewnianą łyżką lub mikserem z hakiem. Przykryć miskę i odstawić na ok. godzinę do podrośnięcia ciasta.
  • 3. Foremki wysmarować olejem. obsypać ziarnami słonecznika i płatkami owsianymi. Ciasto po podrośnięciu krótko wymieszać, a następnie wypełnić foremki do połowy. Foremki nakryć ściereczką i zostawić na ok. 2 godziny, żeby chleb wyrósł.
    Piekarnik nagrzać do 250 st. C, wstawiając od razu na dno pojemnik z wodą. Wierzch chleba posmarować wodą i posypać pestkami słonecznika i płatkami owsianymi. Obniżyć temp. do 220 st. C. Piec ok. 60 min. Po upieczeniu wyjąć chleb z foremek i zostawić do ostudzenia na kratce. Kroić dopiero kiedy chleb wystygnie. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować