Chleb żytni na zakwasie z złotym lnem

0 (0 ocen)

Chleb na naturalnym zakwasie z dodatkiem ziaren jest bardzo smaczny i zdrowy, często piekę swój chleb, zupełnie inaczej smakuje niż ten ze sklepu.

Składniki:

  • 350 gram mąki żytniej typ. 720
    1/3 szklanka mąki żytniej razowej typ. 2000
    3 łyżki aktywnego zakwasu
    1/4 szklanki ziaren słonecznika
    1/4 szklanki złotego lnu
    1/4 szklanki sezamu
    1/4 szklanki otrąb owsianych
    1/4 szklanki płatków owsianych
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka soli
    1,5 szklanki letniej wody

Chleb żytni na zakwasie z złotym lnem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy obydwie mąki, ziarna słonecznika, lnu, sezamu , otręby i płatki owsiane, dodajemy zakwas, miód i sól. Wlewamy letnią wodę, wszystko razem mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, odstawiamy pod przykryciem na 1,5-2 godziny. Ciasto odgazowujemy, przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, maczając łyżkę w zimnej wodzie wyrównujemy wierzch chleba, posypujemy ziarnami. Odstawiamy na 5 godzin do wyrośnięcia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut.
    Upieczony chleb wyjmujemy z formy, układamy na metalowej kratce, pozostawiamy do wyrośnięcia.

Komentarze

Podobne przepisy