CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE

0 (0 ocen)

Pieczywo na zakwasach jest cennym źródłem witamin, w trakcie fermentacji pieczywo wzbogaca się w aminokwasy egzogenne – podstawowe niezbędne elementy budulcowe białek, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć i musi dostarczyć w pożywieniu.

Składniki:

  • 20 dag mąki żytniej 750

    20 dag mąki żytniej 720

    1 łyżeczka soli

    1,5 dag drożdży

    350 ml. Ciepłej wody

    10 dag ( 6 łyżek) zakwasu

    Ziarna( jakie chcesz, dynia, słonecznik, siemię lniane, otreby)


    ZAKWAS

    ½ szkl. przegotowanej wody

    ½ szkl. mąki żytniej 2000
    Zakwas dokarmiać codziennie przez 7 dni w proporcjach powyżej.

Chleb żytni na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki połączyć razem (drożdże rozkruszyć lub rozpuścić z solą, wodą ) Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem ok. 45 min.

    Nasmarować keksówkę olejem, przełożyć ciasto , mokrą dłonią lekko docisnąć do formy i poczekać jak podrośnie. Wstawić do zimnego piekarnika i piec w 210 C przez 60 min .

Porady

dobrze jest podwoić składniki i upiec 2 chlebki naraz

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy