Chleb żytni 66% na zakwasie

0 (0 ocen)

Chleb na zakwasie wg przepisu mistrza Hamelmana. Udział mąki żytniej wynosi 66%, stąd nazwa. Od siebie dołożyłam słonecznik.

Składniki:


  • Zaczyn:
    2 łyżki zakwasu żytniego
    300 g wody
    360 g mąki żytniej typ 720
    Ciasto właściwe:
    235 g mąki żytniej typ 720
    310 g mąki pszennej typ 750
    390 g wody
    18 g soli
    100 g słonecznika

Chleb żytni 66% na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać zakwas z wodą, dodać mąkę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przykryć ściereczką i odstawić na całą noc.

    Na drugi dzień do misy robota wlać zaczyn, dodać wodę, wymieszać.

    Następnie wsypać mąkę żytnią i pszenną oraz sól. Dodać łuskane ziarna słonecznika.
    Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 2,5 godziny.

    Po tym czasie ciasto wymieszać, przełożyć do dwóch keksówek (u mnie 30 i 18 cm) wyścielonych papierem. Oprószyć mąką i wyrównać. Odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze ok. 15-20 minut.
    Wystudzić na kratce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy