Chleb na zakwasie wg przepisu mistrza Hamelmana. Udział mąki żytniej wynosi 66%, stąd nazwa. Od siebie dołożyłam słonecznik.
Składniki:
Zaczyn:
2 łyżki zakwasu żytniego
300 g wody
360 g mąki żytniej typ 720
Ciasto właściwe:
235 g mąki żytniej typ 720
310 g mąki pszennej typ 750
390 g wody
18 g soli
100 g słonecznika
Chleb żytni 66% na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać zakwas z wodą, dodać mąkę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przykryć ściereczką i odstawić na całą noc.
Na drugi dzień do misy robota wlać zaczyn, dodać wodę, wymieszać.
Następnie wsypać mąkę żytnią i pszenną oraz sól. Dodać łuskane ziarna słonecznika.
Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 2,5 godziny.
Po tym czasie ciasto wymieszać, przełożyć do dwóch keksówek (u mnie 30 i 18 cm) wyścielonych papierem. Oprószyć mąką i wyrównać. Odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze ok. 15-20 minut.
Wystudzić na kratce
Komentarze