Chleb żytni

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

domowy chlebek z chrupiącą skórką

Składniki:

  • Zaczyn:
    2 garście mąki żytniej
    ciepła woda
    Dodatkowo:
    3/4 l ciepłej wody
    2 łyżeczki soli
    40 g drożdży
    750 g mąki żytniej
    250 g mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb żytni

Chleb żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrób zaczyn. Mąkę połącz z taką ilością wody aby powstało dość rzadkie ciasto, takie rzadkie ciasto jak na naleśniki. Ja wodę zawszę dodaję na oko,ale ok. 1/2 szklanki. Tak przygotowany zaczyn przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni.
    Po tym czasie do zaczynu dodaj połowę ciepłej wody i wymieszaj (drewnianą łyżką).
    W dużej misce połącz ze sobą połowę mąki żytniej i połowę mąki pszennej. Dodaj pokruszone drożdże i zaczyn. Wymieszaj.
    Przykryj ściereczką i odstaw na całą noc.
  • 2. Następnego dnia do ciasta dodaj pozostałą wodę, sól i obie mąki. Wyrób ciasto tak aby nie przyklejało się do rąk. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny.
    Następnie ciasto wyjmij na stolnicę oprószoną mąkę i uformuj okrągły chleb. Chleb przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 do 2 godzin. W tym czasie chleb posmaruj ok. 4 razy letnią wodą.
  • 3. Piekarnik nastaw na 200 C. Nożem natnij wierzch chlebka np. tak jak ja w kratkę. Chleb piecz przez ok. 90 minut.
    Gotowy chleb wyjmij z piekarnika ,posmaruj zimną wodą,a następnie włóż go do jeszcze ciepłego piekarnika na ok. 1 minutę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować