Chleb żytni

  • wyświetlono: 981 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 1

mój pierwszy chleb na zakwasie

zzewa

Składniki

500 g mąki żytniej typ 720
300 g mąki żytniej razowej typ 2000
1/2 szk zakwasu
30 g świeżych drożdży
2 szk letniej wody
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
5 łyżek oleju z suszonych pomidorów

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb żytni

  • 1. Obie mąki wsypać do dużej miski.
    Drożdże rozmieszać z cukrem na płynną masę i dodać je do mąki.
    Następnie dodać zakwas ( ja miałam tygodniowy ), sól, olej i wodę i wyrobić gładkie ciasto.
    Lekko uklepać je w misce, oprószyć mąką i przykryć ściereczką do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz je chwile wyrobić i przełożyć do nasmarowanych olejem foremek keksowych.
  • 2. Można naciąć ciasto i wierzch oprószyć mąką.
    Ponownie zostawić blaszki z ciastem do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte bochenki piec w piekarniku nagranym do 180 stopni przez 45 minut.
    Po upieczeniu uważając aby się nie poparzyć wyjąć chleby z foremek i wystudzić na kratce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchnia

Komentarze

Podobne przepisy

image-10t7u8f

Dodane przez: ewuska2016

Chleb żytni

domowy chlebek z chrupiącą skórką

Wyrolowany pszenno-żytni chleb

Dodane przez: monikaT83

Wyrolowany pszenno-żytni chleb

Oczywiście nie mogłam się powstrzymać...

Pszenno-żytni chleb z garnka

Dodane przez: Joanna Kryla

Pszenno-żytni chleb z garnka

Zdecydowanie najlepszy domowy chleb...

image-01t40ij

Dodane przez: kbasia

Chleb pszenno-żytni

Rozpoczęłam przygodę z pieczeniem...

Chleb Pszenno Żytni

Dodane przez: gotowanietoproste

Chleb Pszenno Żytni

Chrupiący domowy chlebek, to jest...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE