1.pieczenie w automacie:
do pojemnika wlać wodę , olej dosypac mąki. Po jednej stronie pojemnika wsypac sól icukier, po drugiej zrobić dołek i wsypać drożdże. Drożdze nie moga mieć stycznośći z solą podczas wsypywania. Wybieramy opcję średnio zapieczonej skórki, waga chleba 700 g , ustawiamy na odpowiedni program ( u mnie 1 podstawowy ). Cały proces trwa 3 godziny. Z czego chleb piecze sie koło godziny, wczesniej następuje proces wygniatania 3 razy, w międzyczasie ciasto też rośnie w maszynie. Po upieczeniu chleba (co sygnalizuje alarm ) wyjmujemy pojemnik na żaroodporny blat, zostawiamy 10 minut, po tym czasie wyjmujemy chleb na kratkę w celu wystudzenia.
2.pieczenie w piekarniku:
Do miski wsypujemy mąki, dodajemy sól, cukier, wodę, olej na koniec w zagłębienie dodajemy drozdze. Wyrabiamy mikserem ok 10 minut na najniższych obrotach, Potem kolejne 5 minut na szybkich. Wyrobione ciasto przykrywamy sciereczką, odstawiamy na 20 minut na wyrośnięcie. Ciasto formujemy na kształt prostokąta, wkładamy do blaszki do pieczenia chleba. Ciasto powinno zajmować 1/2 wysokości blachy. Odstawiamy do rosnięcia. Podczas etapu rośnięcia ciasta zwilżamy je z wierzchu pędzelkiem zmoczonym wodą. Powtarzamy kilkakrotnie. Także kiedy ciasta osiagnie wysokosc formy, przed włożeniem do piekarnika tez zwilżamy. Pieczemy w temp 210 przez 45 minut
Porady
Automat do pieczenia chleba ma funkcję szybkiego pieczenia, gdzie cały proces trwa godzinę. Przed wlanie wody musi miec ona ok 35 st (normalnie jest to ok 20 st). wtedy caly proces odbedzie sie szybciej.
Komentarze