Chleb ziarnisty bez dodatku mąki

5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pełnoziarnisty chleb domowego wypieku, bez dodatku sztucznych ulepszaczy smakuje na prawdę pysznie. I w dodatku to samo zdrowie.

Składniki:

  • 100 g otrębów owsianych
    100 g płatków owsianych pełnoziarnistych
    100 g pestek słonecznika
    100 g siemienia lnianego
    100 g pestek dyni
    50 g ziaren orkiszu
    40 g sezamu
    10 g czarnuszki

    150 g maślanki
    5 łyżek mielonego złotego siemienia lnianego lub 5 jajek
    pół łyżeczki soli morskiej
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb ziarnisty bez dodatku mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mielone złote siemię lniane mieszamy z maślanką i solą, następnie wlewamy ją do mieszanki płatków i ziaren. Całość najlepiej wyrobić za pomocą robota kuchennego. Gotową masę wykładamy do keksówki (25x11cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy godzinę w 180 stopniach C. Po upieczeniu ostrożnie przekładamy na kratkę i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu kroimy ząbkowanym nożem do chleba.

Porady

Skład mieszanki chlebowej możemy dowolnie modyfikować dodając np. orzeszki piniowe, rodzynki czy żurawinę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

KH_04-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować