Bardzo puszysty, swojski chlebek. Jest dużo zdrowszy niż ten ze sklepu, długo utrzymuje świeżość. Łatwy w wykonaniu.
40 min
Składniki:
Składniki:
2 blaszki 12x40 cm
1 kg mąki pszennej
5 łyżek mąki żytniej
2 łyżki mąki orkiszowej
10 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1,5 łyżki soli
100 g ziaren słonecznika
Tłuszcz do formy + 1 łyżka mąki orkiszowej do formy + 1 małe jajko
Chleb ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 2,75 szklanki ciepłej wody, mąki i sól. Wyrabiać około 20 minut na jednolite ciasto. Następnie dodać ziarna słonecznika, trochę zostawić do posypania wierzchu ciasta. Blaszki posmarować tłuszczem(u mnie smalec), posypać mąką orkiszową. Ciasto podzielić na dwie części, przełożyć do blaszek, wyrównać. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryć do wyrośnięcia. Przed wstawieniem ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać pozostałym słonecznikiem. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni wstawić blaszki z ciastem oraz garnuszek napełniony wodą i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec około 40 minut.
Porady
1.Chleb można wyrównać zwilżonymi w wodzie rękami.
Komentarze