Chleb z Żurawiną

0 (0 ocen)

  • Średni

chleb jest lekko słodkawy i ma kawałki żurawiny, delikatny i puszysty lekko wilgotny

  • Średni

Składniki:

  • - ciepła woda: 100 mililitrów
    - zakwas żytni: 100 gramów
    - mąka orkiszowa typ.700: 150 gramów
    - miód: 1 łyżka

    - ciepła woda: 160 mililitrów
    - mąka orkiszowa typ 700: 200 gramów
    - mąka pełnoziarnista: 100 gramów
    - ocet balsamiczny: 1 łyżka
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - sól: 1 łyżeczka
    - suszona żurawina: 100 gramów
    - suche drożdże: 1 łyżeczka

Chleb z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb z żurawina 1. Do miski wlewamy zakwas, ciepłą wodę oraz miód - wymieszać wraz z mąką orkiszową. Przykryć folią spożywcza i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin.


    Po 12 godzinach
    Zalać żurawinę gorąca wodą i ostawić by się namoczyła. Następnie zlać 160 ml wody z żurawiny która już spęczniała i wlać ją do masy. oraz dodać owoce i resztę składników - zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką.

    Po kolejnych 12 godzinach
    Po tym czasie przerabiamy ciasto i dosypujemy resztę maki - przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 12 godzin.


    Pieczemy
    Nagrzać piekarnik do 220 C i wstawić wyrośnięty chlebek posypać wierzch mąką i piec 10 minut następnie zmniejszyć do 180 C i piec ok 40 minut. Wystudzić na kratce, kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu chlebka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy