Chleb z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlewamy zakwas, ciepłą wodę oraz miód - wymieszać wraz z mąką orkiszową. Przykryć folią spożywcza i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin.
Po 12 godzinach
Zalać żurawinę gorąca wodą i ostawić by się namoczyła. Następnie zlać 160 ml wody z żurawiny która już spęczniała i wlać ją do masy. oraz dodać owoce i resztę składników - zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką.
Po kolejnych 12 godzinach
Po tym czasie przerabiamy ciasto i dosypujemy resztę maki - przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 12 godzin.
Pieczemy
Nagrzać piekarnik do 220 C i wstawić wyrośnięty chlebek posypać wierzch mąką i piec 10 minut następnie zmniejszyć do 180 C i piec ok 40 minut. Wystudzić na kratce, kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu chlebka.
Komentarze