Chleb z ziołami prowansalskimi i oliwkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszny, aromatyczny, pulchny chlebek na zakwasie żytnim.

Składniki:

  • 2 łyżki zakwasu żytniego
    2 łyżki mąki żytniej
    50 ml wody

    500 g mąki pszennej
    10 g drożdży
    2 łyżeczki cukru
    300 ml wody
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka ziół prowansalskich
    4 łyżki oliwy
    80 g oliwek bez pestek

Chleb z ziołami prowansalskimi i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zakwas wymieszać z mąką i wodą i zostawić w cieple na godzinę.
  • 2. Drożdże pokruszyć do miski, dodać kilka łyżek wody, cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i na chwilę odstawić. Dodać zaczyn i wymieszać, dodać mąkę, sól i wodę. Wyrabiać pięć minut.
  • 3. Do ciasta dodać oliwę, zioła i pokrojone oliwki. Wyrabiać około 7 - 10 minut.
  • 4. Włożyć chlebek do wąskiej formy o długości 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
  • 5. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2015

Komentarze

Podobne przepisy