Chleb z ziemniakami, otrębami i bazylią

0 (0 ocen)

Pyszny pachnący chlebuś

Składniki:

  • 100g ugotowanych ziemniaków
    3 łyżki oliwy
    1 szklanka wody
    1 łyżeczka cukru
    10 g drożdży
    350g maki
    50g otrębów
    1 łyżka suszonej bazylii
    1 łyżeczka soli

Chleb z ziemniakami, otrębami i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Chleb często piekę gdy z obiadu pozostaną mi ziemniaki.

    Ziemniaki należy rozgnieść dokładnie widelcem lub praską. Dodać oliwę i ponownie dokładnie wymieszać.

    Następnie wsypać sól i bazylię i znowu zamieszać. Odstawić.

    Wodę lekko podgrzać, dodać cukier i drożdże, mieszać aż do rozpuszczenia. Do miski wsypać mąkę i otręby, wymieszać. Wlać zaczyn, dodać ziemniaki z dodatkami. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

    Upiec w piekarniku rozgrzanym do 200stopni. Piec około 50-60 minut w zależności od wysokości bochenka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy