Chleb z ziemniakami

5 (1 ocen)

Z obiadu zostało sporo duszonych ziemniaków , wyciągnęłam zakwas i zrobiłam chleb ....cudowny , idealnie miękki , wilgotny o pysznym delikatnym miąższu i chrupiącej skórce.

Składniki:

  • 2 płaskie łyżki zakwasu żytniego ( dokarmionego )

    5g świeżych drożdży

    250 ml letniej wody

    200g mąki pszennej chlebowej ( typ 850 )

    300g mąki pszennej pełnoziarnistej ( użyłam ,,3 ziarna" )

    1 łyżka miodu

    2 łyżeczki soli

    1 szklanka puree ziemniaczanego (200g)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej wyciągamy zakwas z lodówki , dokarmiamy go (3 łyżki mąki + 4 łyżki letniej wody) i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12-16 godzin.

    Jeżeli nie mamy gotowego puree ziemniaczanego , należy wcześniej ziemniaki ugotować , udusić z masłem i odrobiną mleka i odstawić do wystudzenia .

    Następnego dnia , gdy zakwas jest już aktywny , odkładamy z niego 2 łyżki a resztę wkładamy ponownie do lodówki .

    Do miski wlewamy letnią wodę i rozpuszczamy w niej drożdże . Dodajemy zakwas oraz płynny miód , mieszamy . Powoli dosypujemy zmieszane i przesiane wcześniej mąki . Dodajemy po łyżce dokładnie mieszając . Gdy uzyskamy konsystencję gęstego kleju ( mniej więcej po wykorzystaniu połowy przygotowanej mąki ) , ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut .
  • 2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól , puree ziemniaczane oraz ponownie po łyżce mąki . 

    Ciasto wyrabiamy ręcznie , dosypując resztę mąki . Po kilku minutach wyrabiania ciasto jest elastyczne ale nadal trochę lepiące . Formujemy w kulę i przekładamy do wysmarowanej olejem miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny . Po tym czasie ciasto odgazowujemy uderzając pięścią , rozciągamy na blacie i składamy jak kopertę . Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia powtarzając tę czynność jeszcze 3 razy w odstępach co 30 minut . Po ostatnim składaniu ciasto formujemy i przekładamy na blachę . Odstawiamy pod przykryciem do ostatniego wyrastania ( ok. 40 minut ) . 
  • 3. Piekarnik nagrzewamy do 230ºC . Na dnie umieszczamy pojemnik z gorącą wodą . 

    Chleb przed pieczeniem posypujemy mąką i nacinamy ostrym nożem . 

    Pieczemy 10 minut w nagrzanym piekarniku po czym zmniejszamy temperaturę do 200ºC i pieczemy jeszcze 30 minut .

    Studzimy na kratce .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować