Chleb z ziarnami z dodatkiem płatków chili oraz ziół prowansalskich

5 (1 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Chleb wyszedł aromatyczny dzięki dodatkom ziół, jest pełen błonnika dzięki dodatkowi nasion. Jest bardzo miękki w środku o czym świadczy jego miękisz pełen w dziurki.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ( przepis na 2 bochenki chleba )

    2 szt. dużych keksówek 35x12x8
    papier do pieczenia lub tłuszcz do posmarowania blaszek oraz mąka do ich oprószenia

    1 kg mąki
    20 g świeżych drożdży ( tj.1/5 kostki 100g )
    około 3 szklanek letniej wody
    1 płaska łyżka soli
    1 płaska łyżka cukru

    ok. szklanki różnych nasion – takie jakie lubimy ( czarnuszka, siemię lniane, pestki dyni, ziarna słonecznika, płatki owsiane itd. )
    1 płaska łyżka płatków chili
    1 płaska łyżka ziół prowansalskich
    3 -4 łyżki oleju

    dodatkowo:

    woda do posmarowania chleba z wierzchu i ewentualnie trochę nasion do posypania
    2 szklanki wody by wylać na blachę by wytworzyła się para podczas pieczenia chleba
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Chleb z ziarnami z dodatkiem płatków chili oraz ziół prowansalskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnuszka rozkruszamy drożdże, dolewamy ½ szklanki ciepłej wody, dodajemy cukier oraz 2-3 łyżki mąki ujętej z całości. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na 15 min. by zaczyn zaczął pracować.
  • Chleb z ziarnami z dodatkiem płatków chili oraz ziół prowansalskich 2. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, nasiona, płatki chili oraz zioła prowansalskie. Następnie dodajemy wyrośnięty – pracujący zaczyn oraz stopniowo dolewamy ciepłej wody i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto jest już nieco wyrobione to dodajemy oleju i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Zostawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu.
  • Chleb z ziarnami z dodatkiem płatków chili oraz ziół prowansalskich 3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i formujemy je na kształt blaszki. Uformowane chlebki wkładamy do wyłożonych blaszek papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem i obsypanych mąką. Zostawiamy pod przykryciem na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Chleb z ziarnami z dodatkiem płatków chili oraz ziół prowansalskich 4. Gdy chlebek wyrósł to wkładamy go do wcześniej nagrzanego piekarnika do 190 – 200 stopni i pieczemy do zrumienienia ok. 50 -60 min. Wierzch chleba przed pieczeniem smarujemy wodą i posypujemy nasionami, a pozostałą wodę wylewamy na duża blachę piekarnikową włożoną na dno piekarnika by podczas pieczenia wytworzyła się para.
  • Chleb z ziarnami z dodatkiem płatków chili oraz ziół prowansalskich 5. Upieczony rumiany chleb wyciągamy z foremek i dajemy na kratkę by przestygł.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować