Chleb wyszedł aromatyczny dzięki dodatkom ziół, jest pełen błonnika dzięki dodatkowi nasion. Jest bardzo miękki w środku o czym świadczy jego miękisz pełen w dziurki.
3 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
( przepis na 2 bochenki chleba )
2 szt. dużych keksówek 35x12x8
papier do pieczenia lub tłuszcz do posmarowania blaszek oraz mąka do ich oprószenia
1 kg mąki
20 g świeżych drożdży ( tj.1/5 kostki 100g )
około 3 szklanek letniej wody
1 płaska łyżka soli
1 płaska łyżka cukru
ok. szklanki różnych nasion – takie jakie lubimy ( czarnuszka, siemię lniane, pestki dyni, ziarna słonecznika, płatki owsiane itd. )
1 płaska łyżka płatków chili
1 płaska łyżka ziół prowansalskich
3 -4 łyżki oleju
dodatkowo:
woda do posmarowania chleba z wierzchu i ewentualnie trochę nasion do posypania
2 szklanki wody by wylać na blachę by wytworzyła się para podczas pieczenia chleba
Chleb z ziarnami z dodatkiem płatków chili oraz ziół prowansalskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnuszka rozkruszamy drożdże, dolewamy ½ szklanki ciepłej wody, dodajemy cukier oraz 2-3 łyżki mąki ujętej z całości. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na 15 min. by zaczyn zaczął pracować.
2.Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, nasiona, płatki chili oraz zioła prowansalskie. Następnie dodajemy wyrośnięty – pracujący zaczyn oraz stopniowo dolewamy ciepłej wody i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto jest już nieco wyrobione to dodajemy oleju i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Zostawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu.
3.Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i formujemy je na kształt blaszki. Uformowane chlebki wkładamy do wyłożonych blaszek papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem i obsypanych mąką. Zostawiamy pod przykryciem na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
4.Gdy chlebek wyrósł to wkładamy go do wcześniej nagrzanego piekarnika do 190 – 200 stopni i pieczemy do zrumienienia ok. 50 -60 min. Wierzch chleba przed pieczeniem smarujemy wodą i posypujemy nasionami, a pozostałą wodę wylewamy na duża blachę piekarnikową włożoną na dno piekarnika by podczas pieczenia wytworzyła się para.
5.Upieczony rumiany chleb wyciągamy z foremek i dajemy na kratkę by przestygł.
Komentarze