Chleb z ziarnami słonecznika i dynią

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Od bardzo dawna w mojej rodzinie zrezygnowało się z kupna gotowego pieczywa. Jedynie mężczyźni nie do końca dali się przekonać. Mimo, że nie mam jeszcze maszyny do wypieku chleba, świetnie radzę sobie bez niej. Wypiek domowego pieczywa może nie jest do końca prosty, czasem może coś się nie udać, to warto mimo wszystko próbować, modyfikować przepisy i dodać coś od siebie. Dziś przedstawiam wam chleb z ziarnami dyni i słonecznika na świeżych drożdżach.

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 2 standardowe keksówki:
    * 1 kg mąki pszennej
    * 1 szklanka otrąb pszennych
    * po 3 łyżeczki cukru, soli, siemienia lnianego, sezamu, ziaren słonecznika
    * 5 dag świeżych drożdży
    * 1 l ciepłej (nie gorącej!) wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z ziarnami słonecznika i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem i rozrabiamy z ciepłą wodą. Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe sypkie składniki, wlewamy drożdże i dokładnie mieszamy, wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi objętość, przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować