Chleb z ziarnami i błonnikiem na zakwasie

0 (0 ocen)

Prosty i łatwy pszenno-żytni chlebek na zakwasie, wzbogacony w słonecznik, sezam oraz siemię lniane i babkę płesznik

Składniki:


  • Zaczyn:
    1 łyżka zakwasu żytniego
    150 g mąki żytniej typ 720
    150 g wody
    Ciasto właściwe:
    300 g wody
    400 g mąki pszennej typ 650
    80 g mąki żytniej typ 720
    1,5 łyżeczki soli
    3 łyżki sezamu
    3 łyżki słonecznika
    3 łyżki siemienia lnianego
    1 łyżka nasion babki płesznik
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Babki Zakwas

Chleb z ziarnami i błonnikiem na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wieczorem nastawić zaczyn: wymieszać składniki i odstawić na około 12 godzin.

    Do misy wsypać obie mąki, sól oraz sezam i słonecznik. Siemię lniane i babkę płesznik zmielić w młynku do kawy. Wsypać do misy.

    Dodać wodę i cały zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na około 3 godziny, aż podwoi objętość.

    Po tym czasie ciasto odgazować i zagnieść.

    Przełożyć do długiej keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch, oprószyć mąką. Odstawić na kolejne 3 godziny.

    Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 50 minut.
    Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Sezam Siemię lniane Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować